Direktor / suosnivač Kapela Distilling Company d.o.o., Neven Vorkapić potpisao je danas petogodišnji ugovor o zakupu za naš novi proizvodni pogon.

Dario Zorić lijevo, Neven Vorkapić desno.

Objekt je smješten u Proizvodnom parku Torpedo, povijesno poznatom kao “hala 14” legendarne tvornice Torpedo koja je sada novo obnovljena i kojom upravlja Riječka razvojna agencija PORIN. Direktor tvrtke PORIN, Dario Zorić, uručio nam je ključeve novog prostora i poželio puno sreće u daljnjem radu.

Ovo je za nas predivna vijest, jer znači da se približavamo datumu kada ćemo pokrenuti proizvodnju i staviti naše proizvode na tržište. Veoma smo uzbuđeni oko ovog ugovora i zahvalni smo odjelu za poduzetništvo Grada Rijeke što nam je ukazao povjerenje i vjerovao u naš potencijal još od naših startup dana u riječkom start-inkubatoru.

Proizvodni park Torpedo je svojevrstan co-working prostor u kojem će se nalaziti nove lokalne startup, odnosno mlade tvrtke. Osim poslovnih prostora u proizvodnom parku Torpedo postoje i brojne druge pogodnosti, poput besplatne internetske veze, besplatnog savjetovanja s PORIN-ovim poslovnim savjetnicima i ne zaboravimo, konferencijska dvorana i uredski prostori na raspolaganju. Veoma smo uzbuđeni što smo dio ove nove poslovne zajednice i radujemo se suradnji s našim novim kolegama.

Bit ćemo u radionici br. 10 i nadamo se da ćete nas posjetiti kad započnemo proizvodnju.

Od 1874. pod imenom Silurificio Whitehead, Torpedo fabrik von Robert Whitehead, poslije Robert Whitehead & Co, na istome mjestu počinje djelovati prva tvornica torpeda u svijetu. Prema izvorima, osim Whiteheada i njegovih stručnih suradnika, ideja za izum torpeda potekla je od Ivana Luppisa. Prema njegovoj zamisli krenulo se u projektiranje oružja za uništavanje neprijateljskih brodova prije nego što se približe obali. Dakle, inicijalna idejna primjena tog oružja bila je zaštita obale od brodovlja, stoga i naziv salvacoste, u slobodnom prijevodu spasitelj obale ili ono što spašava obalu. Tehnička realizacija Luppisove ideje urodila je mnogim patentima i inovacijama, da bi u konačnici bilo stvoreno u oružje velike primjene i široke namjene – torpedo. Na taj način, Rijeka je našla svoje mjesto u samom vrhu tadašnje svjetske industrijske inovacije i proizvodnje. Izum je bio planetaran, a potražnja velika te su se u to vrijeme u tvornici isključivo proizvodila torpeda, uređaji za lansiranje torpeda i visokotlačni kompresori zraka. Prvi torpedo napravljen je 1866. godine. Nakon Whiteheadove smrti, tvornicu preuzimaju britanski poslodavci, tvrtke Vickers i Armstrong-Whitworth. Proizvodnja je i dalje usmjerena na ratnu industriju. U vremenu od 1908. do 1915. tvornica je ponovno započela s brodogradnjom, točnije s izgradnjom podmornica. U riječkoj tvornici Whitehead proizvedeno je svega nekoliko podmornica, ali je bitno istaknuti da su riječke podmornice bile naoružane torpedima, što je sasvim sigurno dalo novu ulogu samim podmornicama, ali i torpedu.

Više o povijesti tvornice Torpedo možete pročitati na web stranici Riječke baštine, odakle je i preuzet ovaj dio članka.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *