28.02.2020. smo dali svoje stručno mišljenje na tadašnji vladin Nacrt uredbe o visini trošarina na alkohol i alkoholna pića. Tekst u cijelosti možete pročitati ovdje https://kapeladistilling.hr/2020/02/28/kapela-sluzbeni-komentar-na-nacrt-uredbe-o-visini-trosarina-na-alkohol-i-alkoholna-pica/

Kako smo za vrijeme pripreme mišljenja i sumnjali, od tada je ekonomska situacija u cijelom svijetu zbog COVID-19 pandemije postala mnogo gora.

Pogledajmo što se od tada dogodilo i kakve su ekonomske prognoze za budućnost:

– Početkom ožujka velika američka Wall Street banka Goldman Sachs objavljuje svoju prognozu za drugi kvartal (Q2) gdje očekuje da će američka ekonomija imati pad od -5%.

– 18.03. je druga velika američka banka J.P.Morgan objavila prognozu po kojoj se očekuje pad američkog BDP-a od -14% u Q2.

– Ekonomska aktivnost diljem svijeta i SAD-a se usporava i nestaje, te Goldman Sachs već 20.03. donosi novu prognozu koja predviđa pad američkog BDP-a od -24% u Q2, dok bi BDP u cijeloj 2020. trebao biti 3.8% manji nego u 2019.

– 23.03. Bank of America, još jedna ogromna američka banka, predlaže da FED (američka centralna banka) poduzme opsežne mjere, najveće od Drugog svjetskog rata, da se zaustavi daljni pad svih financijskih tržišta i panika koja trenutno vlada.

– Panika na financijskim tržištima je opipljiva i vrlo očigledna: američko tržište dionica je palo preko 35% i tek se malo oporavilo u zadnjih tjedan dana nakon što su američka vlada i kongres izglasali paket pomoći za ekonomiju vrijedan 2 bilijarde dolara ($2 trillion).

– Prošli tjedan je 3,3 miliona Amerikanaca izgubilo radna mjesta i prijavilo se na burzu  rada. Tjedan dana prije toga je ta brojka bila tek 282.000. Ovaj dramatičan skok je posljedica mjera koje su poduzete da se suzbije corona virus: sve tvrtke koje nisu neophodne smanjuju svoj obim poslova, restorani i barovi su potpuno zatvoreni, hoteli i aviokompanije su u ogromnim problemima, itd.

– U Europi ekonomski analitičari prognoziraju pad BDP-a eurozone od 10-15% zbog COVID-19 pandemije. Također se predviđa da će taj pad biti tri puta dublji nego onaj iz financijske krize 2008. godine.

Kratko: ekonomska katastrofa i za radnike i za poslodavce, za cjelokupnu ekonomiju i države.

Industrija proizvođača alkohola (jaka alkoholna pića, pivo i vino) u SAD-u zapošljava, direktno i indirektno, preko 2,5 miliona ljudi od poljoprivrednika i destilatera do veleprodajne i maloprodajne mreže, ima $122 milijarde dolara ekonomske aktivnosti, plaća $43,6 milijardi kroz razne poreze, od čega je $5,7 milijardi dolara trošarina. Od ovoga 1,6 miliona radnih mjesta i $180 milijardi dolara ekonomske aktivnosti pripada isključivo sektoru jakih alkoholnih pića. To su stotine tisuća većinom malih tvrtki, radnih mjesta i obitelji koje o njima ovise, tisuće malih sredina gdje su destilateri značajni poslodavci lokalne radne snage.

No, zbog zatvaranja restorana i barova te značajno smanjene gospodarske aktivnosti, dvije trećine malih destilatera u SAD-u će biti prisiljeno staviti ključ u bravu i proglasiti bankrot u slijedeća tri mjeseca bez pomoći vlade.

Stoga američki destilateri i njihova strukovna tijela predlažu niz mjera koje bi Vlada mogla donijeti da pomogne industriji alkohola i svim zaposlenicima u toj branši, npr. ukidanje trošarina za 2020., hitni jeftini bankovni zajmovi za održavanje likvidnosti poslovanja, ukidanje carina na europske alkoholne proizvode (npr. škotski whisky) tako da EU onda ukine carine na američka pića, itd.

Srećom po američke destilatere njihovi političari su ih slušali i poslušali i prepoznali važnost te industrije. Stoga su u sklopu ekonomske pomoći cijeloj američkoj ekonomiji donesene i neke mjere koje su namjenjene direktno destilaterima. Osim već od prije snižene trošarine za 80% (6 puta niža nego u Hrvatskoj!), te mjere sada uključuju i odgodu plaćanja trošarina, odgodu niza rokova za pripadajuće birokratske prijave i podneske, smanjivanje kazni koje destilateri moraju platiti, itd. Također, ublažavaju se striktne smjernice za prodaju alkohola koje su u SAD-u prisutne još od doba Prohibicije prije 90 godine, pa se sada dozvoljava povećana prodaja pića direktno iz destilerija, značajno je olakšana prodaja preko interneta, dozvoljena je dostava jakih alkoholnih proizvoda direktno na kućni prag kupaca, itd. Političari i zakonodavci čak kontaktiraju destilerije i craft pivovare i pitaju kako im još mogu pomoći da nastave poslovati i zadrže postojeće radnike. Sve ove mjere će značajno pomoći američkim proizvođačima alkohola prebroditi sadašnju krizu i dočekati bolje dane.

To je tako u Americi koja ima smisao za razvoj biznisa svih vrsta pa tako i za destilatere, osobito male, te se bori da tvrtke prežive i da se radna mjesta ne zatvore.

A što se dešava za to vrijeme u Hrvatskoj, samo par članaka u medijima 31.03., koji šturo obavještavaju da će 01.04. nastupiti nove, više trošarine na duhanske proizvode, alkohol i alkoholna pića (mali pivari su srećom pošteđeni). Hrvatska Vlada je pritom posve zanemarila komentare GIUPP-a i proizvođača alkohola, uključujući i naš gore navedeni tekst od 28.02., te je postupila po svojim prvotnim planovima i povisila trošarine.

Ovaj tekst namjerno ne objavljujemo 1. travnja koji je Međunarodni dan šale, poznat i kao Dan ludosti, jer smo se ponadali da stupanje novog pravilnika na snagu stvarno jest šala. No, ovo nije šala, kamo sreće da jest. Više ludost.

Vedran Knežević i Neven Vorkapić

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *